Een onbevoegde leraar

Vorige week had ik een gesprek met Sabine (43 jaar), een student van mij op Fontys, die sinds dit schooljaar werkt als docent. Ze besloot voor de zomer dat het tijd was voor wat anders.

Werken in het onderwijs leek haar wel wat. Ze had weleens stagiaires begeleid binnen het bedrijf waar ze werkte en dat ging haar goed af, dus ze besloot een vmbo school in de buurt te mailen voor wat meer informatie. Binnen een week kreeg ze een reactie en mocht ze op gesprek komen. Een gesprek wat vanuit haar vooral informatief bedoeld was, werd direct een sollicitatiegesprek en na dit gesprek werd haar meteen een baan aangeboden voor na de zomervakantie. Er ging een docent met zwangerschapsverlof en de school had nog geen vervanger, dus leek hen dit wel een goede oplossing.

Tijdens de zomer keek Sabine wat TED talks en las ze wat informatie op internet in de hoop dat dit voldoende zou zijn om les te kunnen geven.

Tijdens haar eerste werkdag kreeg ze het rooster en wat lesboeken van haar leidinggevende en mocht ze meteen beginnen. Haar rooster stond vol, ze gaf 2 verschillende vakken en vanaf moment 1 deed ze haar uiterste best om er iets moois van te maken. Haar collega’s stonden altijd klaar voor korte vragen, maar omdat hun roosters ook vol zaten, was er geen sprake van een goede begeleiding.

In oktober nam ze ontslag…. Het ging niet meer. De lessen liepen rommelig, ze had wel een leuke klik met de leerlingen, maar opletten en werken deden ze niet, ze maakte lange dagen, er waren veel onduidelijkheden en twijfels en in oktober was ze gesloopt, verdrietig en onzeker.

Gelukkig kwam ze op een verjaardag iemand tegen die werkte op een mbo school. Hij vertelde enthousiast over zijn werk en overtuigde haar om niet op te geven en bij hem school te gaan solliciteren. Dankzij hem besloot ze het onderwijs nog 1 kans te geven.

De school waar ze nu werkt heeft haar direct aangemeld voor een PDG (pedagogisch didactisch getuigschrift) traject bij Fontys, geeft haar ruimte om de opdrachten hiervoor uit te werken, heeft haar 1 vak gegeven en veel minder lesuren dan op de vmbo school waar ze weg was gegaan. Ze heeft een vast aanspreekpunt waar ze altijd met vragen terecht kan.

‘Eindelijk wat praktische tips, theoretisch kennis en wat meer ruimte en begeleiding waardoor ik nu met wat meer zelfvertrouwen voor een groep sta’, vertelde ze.

Het enige nadeel: deze mbo school heeft een inductie traject, gegeven door medewerkers die al jaren zelf niet meer voor de klas staan. De inhoud van dit traject is voor elke nieuwe docent, ongeacht de ervaring, hetzelfde. Hierdoor voelt dit traject als een verplichte bijeenkomst, waar ze weinig aan heeft en waar de veiligheid niet gewaarborgd is.

De oplossing volgens haar: een op maat gemaakt traject (persoonlijke ontwikkeling), gegeven door mensen van buitenaf (veiligheid) met veel werkervaring (begrip en praktische tips).

Moraal van dit verhaal?

Lesgeven is een vak, een belangrijk vak waarbij je het verschil kunt maken in iemands leven. Een vak wat je niet uit kunt oefenen zonder de juiste kennis, begeleiding en ruimte om het te leren. Onbevoegde leraren voor de klas zetten is dus alleen mogelijk onder deze voorwaarden.

Je laat toch ook niet een stucadoor je huis doen zonder dat hij een opleiding en de juiste begeleiding heeft gehad? Een tandarts laat je ook niet zomaar je tand trekken zonder de juiste opleiding en begeleiding? Zo is dat ook bij leraren!

Samen kunnen we ervoor zorgen dat leraren met voldoende kennis en zelfvertrouwen in het onderwijs blijven werken. Www.blijfinhetonderwijs.nl

Vorige
Vorige

Global Education Teachers Summit Jamaica

Volgende
Volgende

Studiedagen in het onderwijs