De Global Teachers uit Europa
Op 7,8 en 9 oktober mocht ik eindelijk de Europese Global Teachers van de Global Teacher Prize ontmoeten in Lissabon. Alle docenten die sinds 2015 in Europa de top 50 heeft bereikt, werden uitgenodigd om kennis te maken met elkaar, hun kennis te delen en samen nieuwe plannen te maken voor de toekomst.
In mijn nieuwe blog wil ik een paar van deze docenten aan jullie voorstellen die mij hebben geïnspireerd, geraakt en/of gemotiveerd. Wil jij ook geïnspireerd worden door het werk van een aantal Europese docenten? Lees dan verder.
Jukka Sinnemaki – Finland
Ik ben enorm geinspireerd door Jukka; een hele lieve en positieve docent uit Finland die echt oog heeft voor zijn leerlingen, zijn lessen hier op aanpast en anderen wil inspireren. Zijn motto is ‘learning happens when you see the unseen in every child’.
Hij heeft ook een nieuwe manier van wiskundeonderwijs gecreëerd die veel betere leerresultaten heeft opgeleverd. Zijn onderwijs is procesgebaseerd waarbij individuele studenten op een pad zijn om hun potentieel te maximaliseren. Hij noemt het het "cyclus" model, waarbij elk onderwerp/thema 2-3 keer tijdens het schooljaar wordt onderwezen, maar in kortere periodes.
Bekijk zijn verhaal in deze TEDtalk: https://www.youtube.com/watch?v=Q6xVGkHjh6s
Juline Anquetin-Rault – Frankrijk
Juline is een hele leuke en lieve docent uit Frankrijk die gelooft dat leren leuk moet zijn en dat leerlingen zich gesterkt moeten voelen om zelf vooruitgang te boeken. Ze heeft innovatieve lesmethoden ontwikkeld om haar studenten te betrekken, waaronder speurtochten en 'popcultuur'-lessen met behulp van films. Om haar studenten te helpen hun zelfvertrouwen terug te winnen, leert ze hen dat falen en fouten maken een waardevol onderdeel is van leren. Elke klas bevat autonome workshops, waaronder internetonderzoek, online quizzen of het bestuderen van kaarten. Juline's methoden zijn succesvol gebleken, met duidelijke verbeteringen, niet alleen in de cijfers van haar studenten, maar ook in hun geestelijke gezondheid. In een eindejaarsenquête zei 98% van de studenten op de school van Juline dat ze deze manier van leren zouden aanbevelen, en er is een project in de maak om het op nationaal niveau toe te passen.
Wil je meer weten over de methode de Autonome klas, bekijk dan haar filmpje (Engels): https://www.youtube.com/watch?v=IcbnuISXdOM
Philippe Longchamps – Zweden
Philippe is enorme inspirerende, positieve en gezellige docent uit Zweden. Gebruikmakend van invloeden en onderwijstechnieken uit Zuid-Korea, Japan en Hong Kong, moedigt Philippe studenten aan om hun eigen manier van denken te ontwikkelen en hun ideeën over de wereld om hen heen uit te dagen. Zijn interdisciplinaire onderwijsbenadering zorgt ervoor dat wetenschap, technologie, kunst, wiskunde en techniek op elkaar inwerken, wat leidt tot grote nieuwsgierigheid en enthousiaste deelname in de klas. Het zorgt voor een innovatieve en dynamische manier van werken die betekenisvol onderwijs creëert om het individuele vermogen van elke student te vergroten.
Hij heeft zojuist een mega interessant boek uitgebracht die ik elke docent aanraad om te lezen: https://www.devriesvanstockum.nl/transformative-education--9781032231952
Deze man heeft zelfs mogen spreken tijdens de Nobel Prize Summits. Wil je weten wat hij daar zei, bekijk het hier: https://www.youtube.com/watch?v=wPYyvoF0N4A
Liljana Luani – Albania
Ik was stil na haar verhaal, tranen in mijn ogen. Wat een mooie en bijzonder vrouw is dit.
Ze werkt als een belangrijke kracht in de opvoeding van kinderen van wie de families betrokken zijn bij bloedwraak. Bloedwraak͟ is een traditie volgens oude Albanese wetten, meestal gebruikt door families in de hooglanden. Als een lid van je familie door iemand wordt gedood, kun je met deze tradities een lid van de familie van die persoon doden, die mogelijk helemaal niets te maken heeft met het doden. Kinderen zijn niet vrijgesteld van deze harde gewoonte. Dit betekent dat als bloedwraak geldt, kinderen mogelijk op een veilige plek moeten worden opgesloten, niet in staat om vrij naar school te gaan, wat leidt tot een gebrek aan onderwijs en socialisatie. Daarnaast zijn werkloosheid en het gebrek aan integratie en gezondheidszorg ernstige problemen voor deze gezinnen. In het Dukagjin-hoogland, waar Liljana lesgeeft, is bloedwraak een serieus probleem - misschien wel het grootste probleem in de gemeenschap. Liljana is er echter van overtuigd dat de opvoeding van deze kinderen het sterkste wapen is in de oorlog tegen dit ongeluk.
Bekijk haar indrukwekkende verhaal via: https://www.youtube.com/watch?v=mM8ncQxug1g
Selcuk Yusuf Arslan – Turkije
Deze lieve, betrokken en ondernemende docent uit Turkije, geeft informatica aan overwegend vrouwelijke studenten uit een achtergesteld gebied van Ankara. Hier is veel criminaliteit en drugsgebruik en vrouwen en meisjes worden behandeld als tweederangsburgers. Ondanks dat is hij er in geslaagd hun ICT-vaardigheden te verbeteren met initiatieven zoals zijn Girls Encountering Technology Project en samenwerkingen met instellingen zoals Microsoft en Hacettepe University. Zijn projecten, vooral met vrouwelijke studenten, hebben wereldwijde waardering gekregen en hebben hem vele internationale prijzen opgeleverd en hem geselecteerd als een SDG-lerarenambassadeur, een Microsoft Certified Educator en Microsoft Innovative Educator Expert.
Als STEM-expert is hij ambassadeur van het Turkse Scientix-project, ondersteund door de Europese Commissie, dat helpt bij de uitbreiding van STEM in Europa.
Over hem zijn veel filmpjes te vinden, maar die zijn helaas allemaal in het Turks. Meer informatie over wat hij allemaal doet, kan je vinden op zijn website; https://www.selcukyusufarslan.com/
Ik kan nog uren doorgaan over alles wat deze docenten doen, bereikt hebben en nog van plan zijn om te doen. Wil je meer weten, check dan vooral de website van de Global Teacher Prize en laat je inspireren door alle mooie verhalen van docenten uit de hele wereld: Global Teacher Prize